- Mensenmaat heeft in 2024 geen contracten met CZ, OHRA, Nationale Nederlanden, Just, CZ Direct, Politie Zorg Polis, Menzis, Ander Zorg, HEMA, VinkVink, ONVZ, VvAA, en VGZ, Unive, ZEKUR natura, MVJP, Zorgzaam, IZA, UMC. Op deze website kunt u meer over lezen over de vergoedingen vanuit deze zorgverzekeraars.
- Voor 2024 heeft Mensenmaat een contract met:
- Caresq: EUCARE Insurance PPC Limited (NL Care Cell), met het volgende label: Aevitea;
- DSW: Stad Holland, SZVK, In Twente Zorgverzekeraar;
- Een contract voor de Regeling Medische zorg Asielzoekers (hierna te noemen: RMA) en de Regeling Medische zorg aan Ontheemden (hierna te noemen: RMO);
- Salland Zorgverzekeringen, HollandZorg, Zorgdirect;
- a.s.r.: Ditzo;
- Zorg en Zekerheid, AZVZ;
- Zilveren Kruis (Achmea): De Friesland, FBTO, Interpolis, ZieZo, ProLife.
- Afhankelijk van je verzekering wordt de behandeling in 2024 (gedeeltelijk)vergoed vanuit je basisverzekering. De zorgverzekeraar stelt twee voorwaarden voor deze vergoeding: Je hebt een verwijsbrief van de huisarts en er is sprake van een vastgestelde of nog vast te stellen diagnose (volgens het DSM V classificatiesysteem).
- Mensenmaat heeft in 2025 geen contracten met CZ, OHRA, Nationale Nederlanden, Just, CZ Direct, Politie Zorg Polis, Menzis, Ander Zorg, HEMA, VinkVink, ONVZ, VvAA. Op deze website kunt u meer over lezen over de vergoedingen vanuit deze zorgverzekeraars.
- Voor 2025 heeft Mensenmaat tot nu toe een contract met:
- Caresq: EUCARE Insurance PPC Limited (NL Care Cell), met het volgende label: Aevitea;
- DSW: Stad Holland, SZVK, In Twente Zorgverzekeraar;
- Een contract voor de Regeling Medische zorg Asielzoekers (hierna te noemen: RMA) en de Regeling Medische zorg aan Ontheemden (hierna te noemen: RMO);
- Salland Zorgverzekeringen, HollandZorg, Zorgdirect;
- a.s.r.: Ditzo;
- Zorg en Zekerheid, AZVZ;
- Zilveren Kruis (Achmea): De Friesland, FBTO, Interpolis, ZieZo, ProLife.
- VGZ, Unive, ZEKUR natura, MVJP, Zorgzaam, IZA, UMC.
- Afhankelijk van je verzekering wordt de behandeling in 2025 (gedeeltelijk)vergoed vanuit je basisverzekering. De zorgverzekeraar stelt twee voorwaarden voor deze vergoeding: Je hebt een verwijsbrief van de huisarts en er is sprake van een vastgestelde of nog vast te stellen diagnose (volgens het DSM V classificatiesysteem).
Vergoedingen
Na een verwijzing van de huisarts wordt psychotherapie in elk geval ten dele vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Er is geen beperking aan het aantal therapiegesprekken dat vergoed wordt. De behandeling wordt per maand aan je gefactureerd. Uiteraard kan je er ook voor kiezen de behandeling zelf te betalen. Dan is een verwijsbrief niet nodig.
De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het soort verzekeringspolis dat je hebt gekozen. Heb je voor 2024 een volledige (100%) restitutiepolis afgesloten, dan worden de kosten van je behandeltraject meestal (bijna) volledig vergoed. Indien je een andere polis hebt (bijvoorbeeld een budget-, natura- of een gemengde polis) dan wordt meestaal tussen de 50% en de 70 % van de kosten vergoed. Ik raad je aan contact op te nemen met je zorgverzekeraar als je hier vragen over hebt.
We willen ook psychotherapie toegankelijk maken voor iedereen en in sommige gevallen kunnen we het bedrag dat door de verzekeraar niet vergoedt wordt in het eerste jaar van je behandeling voor onze rekening nemen. Daarvoor zal een inkomenstoets deel uitmaken van de beoordeling. Bij positieve beoordeling zal een schriftelijke toezegging volgen voor de peroode waarin deze eigen bijdragen (boven de verplichte eigen risico van 385 euro) kwijt gescholden kan worden.
Eigen risico
Elk jaar zal de zorgverzekeraar eerst je eigen risico aanspreken wanneer je gebruik maakt van zorg. Dit eigen risico bedraagt dit jaar(2024) 385 euro (mits je dit niet zelf verhoogd hebt). Houd er dus rekening mee dat wanneer je nog geen zorg vergoed hebt gekregen in dit jaar, de zorgverzekeraar eerst dit bedrag zal inhouden op de vergoeding.
Keuze zorgverzekering
Aan het einde van ieder jaar kan je een nieuwe verzekeringspolis afsluiten. Mocht je willen overstappen, dan is het goed twee data in de gaten te houden. Vóór 1 januari dient je je huidige verzekering te hebben opgezegd. Vóór 1 februari van datzelfde jaar moet je een nieuwe verzekeraar hebben gekozen. Voor het eventueel kiezen van een nieuwe verzekering, kan je gebruikmaken van het overzicht van de contractvrije psycholoog. Aan de overzichten kunnen geen rechten worden ontleend. We kunnen ook samen met jou kijken welke verzekeringen jouw behandeling het beste vergoeden, maar je maakt zelf de keuze of je wil overstappen, omdat deze keuze ook afhankelijk is van andere zorg die je ontvangt.
Verhindering/annulering afspraak
Mocht je voor een afspraak verhinderd zijn, dan dien je dit uiterlijk 24 uur van tevoren per e-mail of telefoon te laten weten. Zo niet, dan wordt € 60,- als no show-tarief in rekening gebracht. Dit bedrag kan je niet declareren bij de zorgverzekeraar. Vanwege COVID-19 maatregel is het mogelijk de afspraak om te zetten naar beeldbellen.
Tarieven
Wij hanteren de NZA tarieven voor 2024.
Niet verzekerde zorg
Bepaalde klachten vallen niet onder verzekerde zorg. Het gaat bijvoorbeeld om aanpassingsstoornis/burn-out klachten, relatietherapie, rouw, identiteitsproblemen en levensfaseproblemen. Deze klachten kunnen wel bij ons behandeld worden, maar worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Zelf betalen: In geval dat je zelf wil betalen is geen verwijsbrief van de huisarts nodig. Ik hanteer een tarief van 80 % van de NZA terief, €148 per consult van 60 minuten. (2024).